30 januari 2014

om pakkoruotsi o tvångsfinska

en eloge till radio aalto som alltid intervjuar svenska kändisar på svenska! o dessutom utan att strax efter nästan-simultan-tolka till finska. 

det är för mig en levande o glad tvåspråkighet. inte att tvingas hit och dit utan att göra det naturligt. om vi anser oss vara ett tvåspråkigt land måste det väl inte vara antingen eller? varför ska de svenskspråkiga medierna alltid översätta alla intervjuobjekts ord till finska? om vi vill ha tvåspråkighet ska det väl fungera åt båda hållen?

och nåt jag får fnatt med: varför i hela fridens namn måste vi ordna något som heter "den finlandssvenska idrottsgalan". det finns ju redan "Suomen Urheilugaala"! vi hojtar högt när finnarna inte förstår oss men sen gör vi allt för att upprätthålla våra egna höga "vi-är-så-speciella-att-vi-måste-ha-egna-galor"-murar. jag blir så f*rbannat trött o besviken på sådant. 

vi är mycket starkare om vi kämpar för en levande tvåspråkighet än då vi kämpar för en levande finlandssvenskhet. 

det här ville jag morra för idag. 
godnatt

4 kommentarer:

 1. Hej morrarn!
  Tycker att det är lite onödigt att förbannad på att det lyfts fram duktiga finlanssvenska idrottare som är i toppen nationellt och inte får plats påsuomen urheilugaala, damfotboll, finlandssvenska idrottsföreningar m.m.
  Även om pristagarna/nomineringarna, team Silja Lehtinen i fjol, Mårten Boström i år, kan vara samma på båda galorna så är det väl inte bort från varken idrottare dom som följer med att det finns två idrottsgalaor i Finland?

  Tycker att det är positivt att det ordnas, fint att många idrottare som inte konstant är på sportsidorna blir uppmärksammade. Ja roligt var det dessutom, även om det var en jobbkväll för mej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. hej du!

   jag håller med om att även de som inte alltid står höst på pallen eller mest på löpsedlarna ska få plats. men gäller det inte också de finskspråkiga idrottare som inte får löpsedelutrymme? är det inte ett annat problem? inte tvåspråkighets-sak?

   jag är inte förbannad på att duktiga idrottare lyfta fram, då förstod du mig fel. det är vår attityd till att vi ska ha egna versioner av allt som stör mig. istället tycker jag det skulle vara sjukt tufft med en gala där vi blandar språk och smäller allt krut på en o samma.

   inser nog att detta inte hänger bara på oss utan även våra finska vänner.
   det var nu mer känslan av att vi ofta bygger murar runt oss istället för att bygga broar som fick mig att morra.

   jag tvivlar till o med starkt på att vår "stora" finlandssvenska tidning nånsin skulle köra med ett helt uppslag på finska för att främja tvåspråkighet.

   jag tror säkert galan var skoj! fest är alltid kul och det deltar jag gärna också på! ;)

   Radera
 2. Lite igenkänning här när vi kämpar för både svenskan (i tal) och för teckenspråk - en del tycker endast svenskan (i tal) medan andra tycker teckenspråk. Varför inte både ock?

  Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. jepp, det är svårt men samtidigt tror jag på tvåspråkighet. det viktiga för speciellt barn är väl att få ett starkt språk att bygga sin identitet på, sedan är fler språk en styrka!

   Radera