03 mars 2012

sånt som gör mig arg

när man inte pratar om saker vid deras rätta namn.

när politiker funderar hur de ska spara pengar och vill göra det med att minska hemvårdsstöd o dagismöjligheter för föräldrar som är hemma.

o så motiverar de det med "kvinnofällan". att kvinnor fastnar hemma för att de får stöd ända tills barnet är tre år gammal. sånt skämt! prata om saker med deras rätta namn. SPARA pengar är vad det handlar om, inte nån jämnlikhetsåtgärd.

det finns många som i så fall upplever fällan bakvänt - stödet är så minimalt att de inte har nån som helst möjlighet att stanna hemma utan återvänder tidigare än de skulle vilja till jobbet. dessutom tycker jag det är orättvist att kalla det för en fälla - är det illa om en mamma vill stanna hemma? att kalla det för fälla är ju att stämpla dem som väljer det, de som vill vara hemma längre med barnen. o jag hoppas så in i h*lvete att vi kvinnor också aktar oss för att stämpla det för kvinnofälla. de som går tidigt tillbaka på jobb har sina orsaker, lika som de som stannar hemma längre. ingen är sämre kvinna eller mamma och ingen av dem sviker kvinnosläktet eller jämnlikheten. det kallas frihet att ta beslut om sitt eget liv. sen är friheten kanske ibland begränsad av ekonomiska skäl.

dessutom är det inte stödformen som är kvinnofälla. att kvinnor stannar hemma längre (istället för mannen) är många gånger för att det är mer ekonomiskt för familjen att mannen jobbar o kvinnan e hemma. problemet ligger i så fall i ojämnlika löner, visstids kontrakt för många kvinnor (de har inget att gå tillbaka till). där om nånstans ligger fällan!

kära politiker: spara pengar, det måste vi i dagens läge, men prata om det på rätt sätt.

6 kommentarer: